Lezers over 'Vijftig'


 • Schitterend boek in een prachtige taal. Het is een aaneenschakeling van haarscherpe analyses van de huidige maatschappij. (...) Vaak ontzettend grappig en soms ook ontroerend en kwetsbaar.
  Linda Claeys, goodreads.com
 • Ik kon het boek niet aan de kant leggen. Bavo Claes neemt je mee in de levens en gedachtewereld van zijn personages op een manier die je niet loslaat.
  Marijke, Boekhandel De Reyghere, Brugge
 • Het beste dat ik sinds Elsschot heb gelezen.
  J.J., Maaseik (via bavoclaes.be)
 • De uppercutroman van het jaar.
  Jan Denys op Twitter
 • wat. een. ontknoping.
  Sofie Bracke op Instagram
 • De dramatische ontknoping leest als een thriller, zo spannend is de opbouw. (...) Een bijzonder intrigerend boek over de menselijke kleinheid en obsessies en het onvermogen om harmonieuze relaties op te bouwen.
  W.Z., Sterrebeek
 • De pogingen van het echtpaar om, ondanks de groeiende desinteresse, aandacht te hebben voor elkaar, lijken onbehouwen en ontroeren net daarom.
  C.V., Leuven (via bavoclaes.be)
 • De auteur belicht op meesterlijke wijze de kleine kantjes van m/v's in een relatie. Met lyriek, met oog voor detail, met choquerende beschrijvingen. (...) 'Vijftig' is een verhaal over elk van ons.
  Benedikte, goodreads.com
 • Ik vond het zeer fijnzinnig, heel menselijk beschreven. Ik kon voor alle personages veel sympathie opbrengen.
  Mieke Vandeperre, goodreads.com
 • Het verhaaltje dat Claes voor ons weeft is redelijk dun. (...) Alleen, hij doet dat wel op een weergaloos magistrale manier, taalkundig en literair. (...) Tegenover iemand als Tom Lanoye die het vooral moet hebben van exuberantie en barokke panache, is Claes de meester van de ingehouden precisie, van de meticuleuze gestileerdheid van het proza.
  Marc, goodreads.com
 • De pen van Bavo Claes is gedoopt in wonderbaarlijke inkt. Alleen al voor de taal is deze klepper het meer dan waard gelezen te worden.
  LieveElisabeth, hebban.nl
 • Voor wie graag bedwelmd wordt door rijke taal: lees 'Vijftig' van Bavo Claes!
  Karel Bruneel op Facebook vrtnws
 • Prachtig geschreven. Zo herkenbaar en ook zo droef.
  Regine, goodreads.com
 • De schitterende manier waarop Bavo Claes in dit tragikomische verhaal zijn personages neerzet, is om van te snoepen. Het boek telt meer dan 450 pagina's, maar zal geen moment vervelen. Het is zo'n turf waar je als lezer in duikt en waarvan je algauw hoopt dat het lekker lang mag duren. Alhoewel het qua inhoud geregeld vrij dramatisch en zwaar is, toch heb ik dit boek ervaren als heerlijk ontspannend en zeer humoristisch. Dit is ongetwijfeld van het beste dat ik ooit las!
  Boekentips van Betty, Bibliotheek Brugge
 • Ik heb 'Vijftig' gisteren voor de tweede keer uitgelezen. (...) Het boek is zo glashelder dat het snijdt, het verhaal is zo ondraaglijk dat je iedere bladzijde opnieuw zin hebt om de protagonisten wakker te schudden en door elkaar te rammelen.
  L.V., Bredene (via bavoclaes.be)
 • Ik wou zo lang mogelijk genieten van ‘Vijftig’ (rondslingerend in huis), van de taal, sfeer, tragiek en fijne humor van dit prachtige boek.
  G.C., Mol (via bavoclaes.be)
 • Claes heeft zijn roman in elkaar gezet met de precisie van een Zwitsers uurwerk. Elk onderdeel is functioneel, quasi terloopse zinnetjes zijn subtiele vooruitwijzingen naar de ontknoping. (…) In een strak en volgehouden tempo word je als lezer, eerst geamuseerd en uiteindelijk verbijsterd, meegevoerd naar de bloedstollende apotheose. ‘Vijftig’ is een rijk geschakeerde roman, tragisch en komisch tegelijk, met melancholie als grondtoon en ironie als schild.
  Guido Van Wambeke, goodreads.com
 • De manier waarop Claes de lezer in de laatste drie hoofdstukken stukje bij beetje op de hoogte brengt van de ware toedracht, via het verzwijgen en uitstellen van informatie en via het terugdraaien van de vertelde tijd, is ronduit meesterlijk. Op zich al voldoende om Claes vroeg of laat te bedenken met een literaire prijs. (...) Het moge duidelijk zijn dat wij vinden dat deze roman verplichte lectuur is voor al wie vijftig jaar of ouder is. En in feite ook voor al wie jonger is, want Bavo Claes heeft met 'Vijftig' gewoon een wijs, ondeugend, rijk, kortom een steengoed boek geschreven.
  Eric De Bruyn, Wemeldingen, bloggen.be
 • Fantastisch boek. Ik kan er geen slecht woord over zeggen. Beter nog dan zijn vorig werk 'Kraai'. (...) Iets waar Vlaanderen trots op mag zijn.
  Donderman, boekmeter.nl
 • Claes is een gewiekst schrijver en onder de schijnbare platheid schuilt een diepere laag die soms heel subtiel naar boven komt. (...) Net als bij 'Kraai' is het een feestje dat Claes ogenschijnlijk onbelangrijke elementen vlak voor het einde tezamen laat komen waardoor je dan pas de ware betekenis doorkrijgt.
  de Eci-redactie, eci.nl
 • Ik heb van 'Vijftig' genoten, meer dan van enig ander boek sinds lang.
  De plot: van een gedurfde alledaagsheid (op de grandioze finale na) maar zo raak beschreven dat het nooit zelfs maar in de buurt van saai dreigt te komen, integendeel, het leesplezier verslapt nooit.
  De herkenbaarheid: het is als lezen over je eigen dagelijks leven, de kleine onhebbelijkheden van een stel dat al decennia samen is, hoe onze generatie denkt en voelt, wat haar bezighoudt, de zorg voor de oudjes (prachtig neergezet, die oma!). (...) Het verslag van de teambuildingsdagen bezorgde me opnieuw zure oprispingen en de manier waarop je de nitwits van Hogerhand een koekje geeft van eigen gebakken lucht, deed me grijnzen van kwaadaardig genoegen.
  De humor: ik heb vaak geglimlacht en soms hardop gelachen, niet alleen omdat het grappig was maar ook omdat je er dikwijls zo verdomde boenk op zat.
  De seks: (...) zelden of nooit heb ik seks zo nuchter, zo rechttoe rechtaan, zo onterotiserend beschreven geweten. Voor de borstencollectie daarentegen put je uit een heel ander vaatje: het taalraffinement, de verbale sensualiteit waarmee je de verleidelijkheid van een al was het maar half onthulde borst verwoordt, is van een meesterlijke zinnenprikkelendheid.

  L.V., Mortsel (via bavoclaes.be)
 • Hier valt enkel te zeggen dat het een prachtig boek is!
  Johanna, boekenliefde.nl
 • Ik had al een erg grote achting voor u als nieuwslezer, en nu een zo mogelijk nog grotere achting als schrijver. Uw meest recente roman heeft me veel leuke momenten bezorgd en daarvoor wilde ik u graag persoonlijk bedanken. Inhoud, tempo, knappe schrijfstijl, humor, tragiek, alles zit erin.
  B.V., Genk (via bavoclaes.be)
 • Ik heb echt gesmuld van elke zin. (...) Na 'Kraai' hebben we lang moeten wachten. Hopelijk komt het volgende boek sneller.
  L.P., Londerzeel (via bavoclaes.be)