Vijftig


 • ‘Vijftig’ schetst, op een ontroerende én geestige manier, het dagelijks leven van drie mensen die vijftig worden in het jaar 2000. Er is een vrouw die een boekwinkel houdt, een man die een talkshow op tv presenteert, en een journalist die de kost verdient bij een krant. En er zijn problemen op het werk en in de liefde, die aan het eind van de roman tot een huiveringwekkende tragedie leiden.
  Humor is de beschaafde vorm van wanhoop, heeft een Frans schrijver ’ns gezegd, en ‘Vijftig’ is daar de perfecte illustratie van.
  Een verhaal over de aantrekkingskracht van vrouwenlichamen. En over de verwoesting van vrouwenlevens.
 • Schitterende literatuur. Claes trekt alle registers open: in taal en stijl, van lapidair tot meanderend, en in toon, van tragiek tot slapstick. (...) Het is in alle betekenissen van het woord een erg wellustig boek. (...) Treurnis, zo fijntjes opgetekend door taalkunstenaar Claes dat je ervan smult.
  Filip Rogiers, De Standaard
 • Claes, respected and reserved, may shock some readers with this deep dive into the human underbelly. (...) Topped off with a whiff of John Updike, the novel confirms that Claes has earned his place in Flemish literature.
  ★★★☆ Rebecca Benoot, Flanders Today
 • 'Vijftig' is het prachtige, herkenbare en tragikomische verhaal van een aantal vijftigers die zich de grote vraag stellen: heeft het allemaal wel zin?
  Johanna Spaey, Feeling
 • Wat een meesterwerk is me dat! Ik heb het als schrijfdocent geanalyseerd met mijn cursisten en telkens nieuwe zaken ontdekt. (…) een ingenieus geconstrueerde, overweldigende roman (...) een Vlaamse eigentijdse versie van 'An American tragedy': elk detail krijgt de hoofdrol.
  Yves Van Durme, literatuurdocent, oud-recensent Klara
 • Door zijn fraaie formuleringen en zijn verrassende directheid neemt Bavo Claes de lezer onvermoeibaar mee op de golfslag van zijn vertelkunst. (...) Tegelijk in-tragisch en vol-hilarisch.
  ★★★★☆ Jos Borré, cobra.be
 • Bavo Claes, Vijftig
  uitgeverij Vrijdag
  eerste druk: mei 2015
  tweede druk: juni 2015
  derde druk: juli 2015
  vierde druk: september 2015
  vijfde druk: mei 2017