Middagjournaal
maandag 16.01.2017
SIMILIDODEDIERENSPIEREN

Voedsel dat geen vlees is, maar intussen doet of het wél vlees is, vindt u dat ook zo curieus? Ik kan maar geen genoeg krijgen van de reclames die zo'n namaakvlees aan de man brengen. Geniet u even mee:
“Delicieuze beef-reepjes! Eindelijk hebben onze experts, met gebruikmaking van alleen maar groenten, de smaak en de bite van vlees te pakken gekregen.”
Of deze: “Kipstuckjes van De Vegetarische Slager! Hun sensationele smaak is kippiger dan kip, topchefs kunnen ze niet of nauwelijks van echt onderscheiden.”
En deze vind ik de mooiste: “Vegetarisch rauw gehakt waarmee je zelf burgers, braadworst of balletjes kunt maken!” - en dan komt het - “Voor iedereen die 'ns iets anders wil dan vlees!” U zult het met me eens zijn, dit is absurde humor van een zeldzaam hoog niveau.
Die hele hocus pocus met eten doet me terugdenken aan een cursus Latijnse schrijvers die ik ergens in de vorige eeuw gekregen heb. In een tekst van Horatius was toen namelijk ook al sprake van tarbot, vermomd als gevogelte; en Petronius maakte melding van snippen, verstopt in deegbollen die eruitzien als pauweneieren. Het was een Romeins gebruik, de gasten op een feest te vermaken met fopgerechten.
Maar het similivlees dat in onze dagen op tafel komt, is meer een zaak van zelfbedrog. Niks voor echte vegetariërs trouwens: zij eten gewoon groenten, quorn en tofoe, en vinden dat prima. Nee, dat valse vlees is bedoeld voor mensen in de overgang die, met veel pijn en moeite, het eten van dodedierenspieren proberen te ontwennen. De vegetarische gemeenschap noemt hen met vertedering ‘vleesverlaters’.
Eén ding is zeker: de vervaardigers van imitatievoedsel boffen. Want vlees is lomp van vorm, dus makkelijk na te maken. Maar stelt u zich even het omgekeerde voor. Groentekweek blijkt al te milieubelastend; artsen zeggen: veel groenten eten is ongezond, eet alstublief meer vlees! Wat doen we dan met die rabiate groente-eters die willen afkicken? Hoe maak je van een biefstuk een geloofwaardige bloemkool? En van een entrecote een knapperige sla, of een fraaie artisjok? Nog gezwegen van de smaak van al die nepgroenten. Ik geef het u te doen!