Middagjournaal
donderdag 29.09.2016
WIE IS WIE ?

Als geslaagd zijn in het leven kon worden afgemeten aan het aantal valse profielen dat van je gemaakt wordt op de sociale media, dan ben ik een zondagskind. Er staat er namelijk een op Facebook, op MySpace en op Twitter. U kunt ze onmogelijk verwarren met m'n echte profielen, want die heb ik niet.
De valse Bavo Claes op MySpace is een enigszins krompratende, zelfingenomen snoeshaan; die op Twitter een grofgebekte hufter; en die op Facebook is een opvallend zwijgzaam type (zo heb ik ze eerlijk gezegd het liefst).
Het is fascinerend om je in te denken hoe iemand dag in dag uit z'n best zit te doen om van zo'n vals profiel iets moois te maken, terwijl hij die tijd toch ook zou kunnen benutten om lekker Pokemon Go te gaan spelen. Of kroonkurken te verzamelen. En wat is er trouwens mis met belletje trekken?
MySpace heb ik per mail gevraagd de valse account te verwijderen, maar ik werd daar van antwoord gediend door een machine, wat tot een hilarische, maar ook vruchteloze correspondentie heeft gevoerd. Op de pagina die meneer Wikipedia gemeend heeft aan mij te moeten wijden, heeft mijn zoon onlangs toegevoegd dat al mijn profielen op sociale media vals zijn: dat zinnetje werd binnen het uur verwijderd door een anonymus met standplaats in Turnhout. Sedertdien is elke Turnhoutenaar voor mij een verdachte.
Mijn vals Twitter-profiel werd door de maker verfraaid met van die paarse speelgoedpaardjes van My Little Pony, en met een fotootje van Jan Becaus. Geen zinnig mens neemt dit serieus, zegt mijn vrouw, maar ik ben daar niet zo gerust op. Toen de bibliotheek van een grote stad me op een 'literaire ochtend' vroeg, om over mijn roman Vijftig te praten, zette ze op haar Twitter-pagina doodleuk een link naar die nep-Claes. En ik herinner me dat een literair recensent, zich dolletjes amuserend bij het afbranden van de roman van een beginnend auteur (nee, ik was het niet), woorden te kort kwam om de schrijver belachelijk te maken vanwege de inhoud van zijn MySpace-pagina. Vals profiel? Nooit van gehoord...